Klasa 2bT wzięła udział w warsztatach biologiczno-chemicznych pod hasłem „Czy wiesz co jesz?”, w trakcie których uczniowie podzieleni na grupy wykrywali związki organiczne w produktach spożywczych. Przy pomocy stężonego kwasu azotowego V badano między innymi czy w białym serze i kiełbasie obecne jest białko. Płyn Lugola z kolei posłużył do wykrywania obecności skrobi w ziemniaku i fasoli. Używając kwasu chlorowodorowego uczniowie sprawdzali czy w skorupkach jaj znajduje się węglan wapnia. Określano także kwasowość i zasadowość roztworów na przykład soku z cytryny za pomocą wywaru z czerwonej kapusty. Produkty spożywcze wykorzystane na warsztatach zostały przygotowane przez uczniów, którzy z dużym zaangażowaniem i precyzją wykonywali wszystkie doświadczenia. Celem warsztatów było pokazanie w jaki sposób można wykorzystać wiedzę z biologii i chemii w życiu codziennym.
Zajęcia przygotowały Panie A. Sawicka i A. Milcz
25 Kwi - 17:21
24 Kwi - 06:27
20 Kwi - 13:51
19 Kwi - 20:25
16 Kwi - 00:00
15 Kwi - 10:02